240 vmbo leerlingen maken mega-veestapel voor schoolplein in Enschede: ‘Dit doen we eindelijk weer samen’
ENSCHEDE – Zagen en timmeren, tussendoor een beetje dollen en lachen en aan het einde van de rit een megagroot kunstwerk afleveren. 240 Leerlingen van het Zone.college werkten dagenlang aan een vier meter hoge veestapel van twee koeien, een varken en kip. Zaterdag kreeg het beeld een prachtplek op het plein voor de school.
Samen met iets bezig zijn. Je zou het bijna verleren, als je twee jaar lang op en af thuis in je eentje onderwijs hebt gevolgd. „Toen we twee weken geleden weer naar school konden, hadden we het gevoel dat we iets groots moesten doen”, zegt Veronique Ramsey-Kenkhuis, lerares Culturele en Kunstzinnige Vorming. „Samen, met z’n allen. Iets wat de leerlingen weer samenbrengt.”
Regeltjes
Na alle lockdowns en thuisonderwijs merkte ze dat het de eerste dagen op school vooral over regeltjes ging. „Dus heeft mijn collega Judith IJland het initiatief genomen om kunstenaarsduo Meg Mercx en Rob Verwer naar het Zone.college Enschede te halen.”
Wat zijn je dromen?
Ze kijkt om zich heen. In het lokaal – met uitzicht op de plek voor school waar straks het immense kunstwerk komt te staan – leggen tweedejaars leerlingen de laatste hand aan de koeien. Aan een grote tafel bedenkt een groepje wat hun grote wens voor later is. De sfeer is deze vrijdagmiddag wat lacherig. Maar hun toekomstdromen zijn eenvoudig: Een gezinnetje en samen gelukkig zijn. Ze schrijven het op een papiertje en stoppen het in een hartvormig doosje. Het hart komt in de ‘veestapel’ te hangen. Meg Mercx: „Wat ze ook opschrijven, zo blijven ze voor altijd verbonden met het kunstwerk. Als ze er later langsfietsen, op weg naar werk of een vervolgopleiding, ze zullen altijd even aan hun dromen denken.”
Als de leerlingen later langs hun kunstwerk fietsen, zullen ze altijd even aan hun dromen denken
Samen met Rob Verwer vormt de Nijmeegse kunstenares ‘Kunst in de Aula’. Het project waarmee ze langs het onderwijs trekt, is altijd weer anders. Maar altijd gaat het ook over betrokkenheid bij de samenleving. Hier, op het Zone.college maken de leerlingen een veestapel die op het eerste oog doet denken aan ‘De Bremer Stadsmuzikanten’, een sprookje van Grimm.
Dierenwelzijn
Maar de gedachte achter deze stapel dieren is een andere. „Dit wordt een monument voor dierenwelzijn”, zegt ze. „Ik verkondig niet dat we geen vlees meer moeten eten. Maar als je vlees eet, doe het met respect.” Ook dat is onderdeel van het bouwen aan een kunstwerk. Dus praten ook deze middag leerlingen tussen het timmeren door over alternatieven voor vlees.
Gebakken meelworm
„Ik heb wel eens gebakken meelworm gegeten”, zegt Storm (13) uit Enschede. Hij griezelt nog na. „Over een paar jaar eten we misschien wel vaker insecten”, denkt hij. Al staat er bij de meesten nu nog vaak aardappels, vlees en groente op het menu.
Lenny (13) helpt na school nog even verder. Het kunstwerk moet af. Vanaf dit weekend pronkt het op het plein, voor iedereen zichtbaar aan de Hengelosestraat. „Dit werk past bij onze school”, zegt lerares Veronique. „Een groene school met respect voor dieren.”