Animalfarm, een monument voor dierenwelzijn
een kunst- en educatie project te zien voor het Zone.college Enschede t/m 2027

 

 Animal Farm is ontworpen en uitgevoerd door Meg Mercx & Rob Verwer. Het monument is dagdagelijks bekijkbaar voor het Zonecollege Enschede. De beesten zijn betimmerd door 200 leerlingen tijdens de CKV lessen georganiseerd door Kunst in de Aula. Dit kunst-&educatieproject is door het Zonecollege aangekocht en uitgevoerd dankzij het initiatief van CKV docent Judith IJland.

 

“The question is not, Can they reason? nor Can they talk? but, Can they suffer?” Jeremy Bentham (1748-1832)

 

Door dit monument voor dieren, Animal Farm, hopen we dat het publiek maar vooral ook de 200 leerlingen die er aan meegewerkt hebben even stil staat bij de rol van het dier in hun leven. Meer specifiek naar de kwaliteit van het leven van het dier op hun bord. De titel verwijst naar het boek van George Orwell uit 1945, over een groep dieren die niet langer slaaf van de mensheid wil zijn en de macht in eigen handen pakt.

We zijn al eeuwenlang vleeseters. In de Late Middeleeuwen was Nederland nog een relatief dunbevolkt gebied, met veel weilanden waar dieren nog gewoon konden grazen. Per hoofd van de bevolking at men toen ongeveer 100 kilo vlees. Aan het begin van de negentiende eeuw was dat door de bevolkingsgroei gedaald tot 16 kilo per jaar. De afgelopen eeuw steeg de vleesconsumptie weer drastisch. In 2019 aten we 77 kilo vlees per persoon per jaar. Om aan die gigantische hoeveelheid vlees te kunnen voldoen, hokken we het vee op en spuiten we ze vol met groeihormonen en antibiotica. Doordat de meeste bacteriën uiteindelijk immuun worden, en door de slechte leefomstandigheden van de dieren breken er ziektes en epidemieën uit. Waardoor massa’s beesten op gruwelijke wijze geruimd moeten worden. Hun levens zijn daardoor zinloos en respectloos verspild. Hierover verhaalt dit monument. Het hoopt gedachten, gesprekken en discussies in gang te zetten over respect voor dieren, voedsel en leefomgeving. En de haan… hij kraaide drie keer.

Het monument voor dieren, Animal Farm, is opgebouwd uit een stapeling van zwarte, geabstraheerde karkassen van dieren. Deze karkassen zijn door 200 leerlingen betimmerd met witte latten alu panel. In het hart van een van de dieren zit het hart van het beest vol met hun dromen en wensen. Het monument is letterlijk en figuurlijk een veestapeling. Het werk wordt is  4m hoog, 2m 40 breed en is gedeeltelijk in de grond gegraven.

Dit monument was eerder (onbetimmerd) ontwikkeld en uitgevoerd door Meg Mercx & Rob Verwer mei 2021 in opdracht van MIKC|Perron1 Delden voor de kunstmanifestaties BLIKveld Unexpected artworks-Tracks-Work

Scroll naar boven