ART T(r)IPS sept/okt.
Nieuwsbrief najaar

Detail van de Toren van Babel, beeldende installatie van Meg Mercx en Rob Verwer, Museumpark Orientalis mei 2022

Nazomeren:
Op onverwachte plekken vind je ze: onze beelden en installaties. Vaak zijn het tijdelijke schetsen in de lucht. Ze verschijnen en verdwijnen. Hun ontstaan is te danken aan een opdracht of uit urgentie. Meestal werken Rob Verwer en ik samen aan zo’n kunstproject. Maar ook werken we individueel, of met groepen leerlingen, studenten of andersoortige teams. Dit in de vorm van een kunst & educatie of community event. En jawel, bijna al ons werk is te koop of te huur. Voor bijvoorbeeld manifestaties, expo’s, openbaar of privé. In combinatie met- of zonder een kunst & educatieproject. In al onze installaties (her)gebruiken we restpartijen, buitenbeentjes en gerecyclede materialen. Hieronder enkele bijzondere ART T(R)IPS voor september en oktober:

De Toren van Babel, beeldende installatie van Meg Mercx en Rob Verwer, Museumpark Orientalis mei 2022

’En zij zullen een hele hoge toren bouwen, zo hoog dat de spits in de wolken reikt, zodat iedereen die zien kan. Dan hoeft niemand van ons weg te dwalen…”.Genesis 11:1-10

De Toren van Babel Nu nog prominent aanwezig in museumpark Orientalis in Nijmegen. Maar medio oktober 2022 wordt hij definitief ontmanteld. Dit vanwege nieuwe plannen met het gebied. De installatie wil symbool staan voor gelijkheid: door diverse personen, van diverse komaf, met diverse levensovertuigingen te verbinden tot een beeld. Waarin iedereen een plek krijgt: ‘niemand van ons hoeft weg te dwalen…’ Het idee was destijds iedere museumbezoeker bij de ingang te voorzien van een witte gladde kiezel met een random geloofssymbool. Hij/zij zou de steen op zijn wandeling symbolisch meedragen naar de toren. En de steen daar achterlaten met een wens. Helaas zijn de stenen en stempels die we hiervoor ontworpen en aangekocht hadden nooit in roulatie genomen.

De toren is in 2017 ontstaan op aanvraag van de toenmalige directeur Erna van de Ven die het park o.a. meer verhalend wilde maken. De installatie is geconstrueerd met gerooide bomen uit het museumpark en de restanten van het community art project: ‘als uw schim hier langs marcheert’. Een kunstproject uit 2004 ook van Rob Verwer en mij, waarvoor destijds 100 inwoners van Millingen a/d Rijn model hebben gestaan en mensgroot zijn afgebeeld. Een groot deel van deze beeldengroep, naast een tiental nieuwe exemplaren, maakt de huid van het huidige bouwsel.

De Toren van Babel, is nog te zien tot ca. eind oktober. Zie voor openingstijden: Museumpark Orientalis

 

Detail slangenbank, Het Regius College, Schagen, mozaïek, beton en metaal, kunst & educatie project door Meg Mercx en Rob Verwer

TATATA Klaar is ie! Dé trotsmakende mozaïekbank van Het Regius College, Oranjelaan in Schagen. 200 super enthousiaste derdeklassers VMBO-t hebben de 54 elementen aan de bovenkant met mozaïek beplakt. In clubjes van 4 werd gewerkt aan ontwerp en uitvoer. De inspiratie tijdens deze workshops was jawel… van eeuwenoude islamitische motieven tot de hippe vibe van Stromae. Oftewel ook kunst is een beetje afkijken van elkaar.
Voegen en het aanbrengen van de oranje band was onze klus. En het definitief plaatsen van de elementen in de aangewezen ruimte. Hiervoor maken we altijd eerst een (omgeving) ontwerp ter plekke. De elementen worden vervolgens gekoppeld als een star geheel. Deze ‘Slangenbank’ is een van de velen die rondzwerven in Nederland. Deze is te bewonderen op de binnenplaats van de school. Voor meer originele en spraakmakende kunst & Educatieprojecten zie: www.kunstindeaula.nl

 

 

foto: Installatie Blowin’ in the wind v. Meg Mercx en Rob Verwer, De Wijk, mei 2022

Blowin’ in the wind wordt opnieuw opgebouwd op uitnodiging van Fjoertoer Renesse 2022, zaterdagavond 24 september. Deze jaarlijkse wandeltocht van 9 of 15 km door de mooiste natuur van Schouwen‐Duiveland voert langs verschillende verrassende kunstwerken met soms bijzondere vuur- en lichteffecten. Voor meer informatie en inschrijven klik op: Fjoertoer Renesse 2022 . De installatie Blowin’ in the wind blijft na dit event zeker de maand oktober nog te bewonderen. Dit nabij het bijzondere Hotel de Zeeuwse Stromen in Renesse.

Blowin’ in the wind een beeldende installatie die naar consideratie vist…Hoe is het met de vis op jouw bordje?… een kwart van de vis die op de vismarkt verkocht wordt voor consumptie heeft plastic in hun verteringssysteem (bron: Plastic Soup Foundation). Wat kunnen jij & ik daaraan veranderen?

Een van de 3 voormoederportretten door Meg Mercx. Marie Amélie Raick 1884-1965, De Wijk mei 2022. lapjes stof in visnet .

Ook  de installatie van Meg Mercx: VOORmoeders: fluisteringen in de schemering verschijnen en verdwijnen. Drie bewegende ‘pixelportretten’ die bestaan uit honderden vierkantjes gekleurde stof die gedeeltelijk los in een frame hangen. Ze wiegen, waaien, ritselen en ademen mee op het ritme van de wind. Deze installatie van 3 waaiportretten is op uitnodiging van de kunstcommissie Grensloos Kunst Verkennen opgebouwd in De Vos Steenwijkstraat, het Schelpenpad, DE WIJK t/m 10 oktober 2022.

Ken jij je VOORmoeders? Eeuwenlang was het leven van de vrouw minderwaardig en stond het in dienst van de man. Daarom zijn in onze ‘vaderlandse‘ geschiedenis vrouwen in het algemeen, en moeders in het bijzonder, vaak overschaduwd en verdwenen. Deze installatie roept op om (jouw) VOORmoeders zichtbaar te maken. Zodat de Moederlandse geschiedenis evenwaardig wordt aan de vaderlandse. Meer info: www.megmercx.nl

Rêverie: metaal en panlatten, geschilderd. 5m x 5m x 5m. Een installatie van Meg Mercx en Rob Verwer

RÊVERIE II : Dé Folly van een Rijtjeshuis
Wat voor de een ‘n droom is, is voor de ander een werkelijkheid. Wij hebben van onze dagdagelijkse werkelijkheid een droom gemaakt. Ons (t)huis hebben we omgezet in een monumentale 3D-lijntekening. Een constructie op ware grootte. Deze doorsnede van ons huis is herkenbaar maar niet leefbaar. Dat werkt vervreemdend. Van realiteit naar abstractie. Van werkelijkheid naar een Folly. Dé Folly van een rijtjeshuis? Dat roept hopelijk veel vragen op.

Deze installatie is tot februari 2023 te zien in de beeldentuin van het
Kunstenaarsinitiatief De Nieuwe Gang in Beuningen, waar maandelijks wisselende boeiende expo’s van diverse collega’s te zien zijn.

impressie Lyberty? installatie van ijzer, touw aluminium, hout, door Meg Mercx en Rob  Verwer

LIBERTY? een kunstinstallatie die vrijheid? vervlecht. Negen monumentale Libellen slepen een kooi met ‘bagage’ mee, of is het andersom? De libelle staat in vele culturen symbool voor verandering en licht.

De kunstroute VERVLOCHTEN doorkruist tot eind oktober 2022 het Vlechtdorp Noordwolde en omgeving van Noordwolde. Zes land-art kunstwerken verbinden de verhalen van het vlechtverleden met de huidige tijd. Startpunt van de route en informatie over de werken en de kunstenaars zie: Vlechtmuseum

Scroll naar boven