FLUISTERINGEN in de schemering
Het maakproces I : het weefgetouw

Het weven van de portretten.

Voor dit project van Meg Mercx heb ik de weefgetouwen mee ontwikkeld en de noodzakelijke snijmachine ontworpen.

Deze installatie bestaat uit drie monumentale, textiele weefsels (3,5 x 5,5 meter) van portretten uit begin 1900. De periode net voor de bruisende textielindustrie in Twente op zijn einde loopt. Onderwerp zijn Meg Mercx voormoeders uit Enschede en omgeving. Gesina Maria Niemeijer (1902-1989) uit Lonneker, Johanna Smit (1874-1945) uit Enschede, en Marie Amélie Raick (1884-1965) uit Oldenzaal. Bewegende ‘pixelportretten’ opgebouwd uit  vierkantjes gekleurde stof die gedeeltelijk los in een frame hangen. Voor uitgebreide informatie over dit VOORMOEDERproject  klik op: FLUISTERINGEN in de Schemering.

Per portret zijn er +/- 1850 dubbelgevouwen, vierkante lapjes nodig. Deze worden aan de bovenkant vastgezet in een handgeknoopt net dat gespannen is tussen twee rollen. Hierin bevestigt Meg Mercx per rij de lapjes op kleur. Als ze  zo’n twintigtal rijen heeft ingehangen, kan ze de rol verder opwikkelen. Deze methode heb ik i.s.m. met haar speciaal voor dit project ontwikkeld. Ieder portret wordt op een eigen rol gewikkeld waardoor ze ook makkelijk en kreukvrij vervoerd kunnen worden. Op de plaats van bestemming worden ze geleidelijk afgewikkeld en opgehangen. Het ‘weefgetouw’ is tevens een knipoog naar het weven van stof, dat weer verwijst naar de textielindustrie in Twente.  De 120 m² stoffen in 16 verschillende kleuren die ze voor dit project nodigheeft, zijn gesponsord door HARRY’S STOFFEN in Enschede. Al tweeënvijftig jaar een begrip in Twente. Het is daar waar ontroerend genoeg ook een van haar voormoeders ooit haar stoffen inkocht, en met haar vele anderen.

 

Collega Meg Mercx in actie

ontwerp en ontwikkelen van het weefgetouw en de snijmachiene

Het snijden van de stoffen 

Voor alle drie de pixelportretten heeft ze 1850 lapjes x 3 =5050 lapjes nodig. Lapjes van 10 x 20 cm. Het is ondoenbaar om zo’n hoeveelheid handmatig te knippen. Ook rekt de stof vaak teveel mee om er rechte en haakse uitsneden van te kunnen knippen. Daarom heb ik een snijmachine ontwikkeld die meerder lapjes tegelijkertijd snijdt!

Snijmachine in werking!

Aanslag en rem van het weefgetouw.

Scroll naar boven