Grensloos Kunst Verkennen kan zich geen betere start wensen
kunstroute voortaan in de maand mei, Meppeler Courant 12 mei 2022

Kunstroute Grensloos Kunst Verkennen kan zich geen betere start wensen. Normaal gesproken is de eerste donderdag een rustige, maar nu wandelden en fietsten al verrassend veel mensen de route.

De installatie 'Blowin' in the Wind' van Meg Mercx en Rob Verwer past perfect in het Reestdal.

De installatie ‘Blowin’ in the Wind’ van Meg Mercx en Rob Verwer past perfect in het Reestdal. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het is voor het eerst dat de dorpen de Wijk en IJhorst in de maand mei al gevuld zijn met prachtige kunst in plaats van in september. Het brengt op dit moment fraai voorjaarsweer en het Reestdal ligt er prachtig bij. Voorzitter Lineke Eskes vertelde donderdag bij de opening in de kerk van IJhorst dat GKV voortaan gewoon in mei wordt gehouden.

Marte Röling (rechts) in gesprek met Daphne van den Berg uit Den Haag, die zich voor deze gelegenheid in klederdracht had gehuld.
Marte Röling (rechts) in gesprek met Daphne van den Berg uit Den Haag, die zich voor deze gelegenheid in klederdracht had gehuld. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De weersvooruitzichten voor de komende periode zorgden bij de bestuursleden en vrijwilligers van GKV voor vrolijke gezichten. Het werd dan ook een gezellige openingsbijeenkomst in de sfeervolle dorpskerk van IJhorst, waar Jolijn Haveman (piano) en Gerard Gerrits (saxofoon) voor de rustige achtergrondmuziek zorgden. De meeste kunstenaars waren aanwezig, waaronder de bekende Marte Röling uit Uithuizen, die in een tuin aan de Broeksteeg een vette blauwe vredesduif heeft gestationeerd.

Feest van de Geest

Lineke Eskes stond er als een trotse voorzitter. „We zijn er in geslaagd om een prachtige route neer te zetten, we zijn al haast weer vergeten hoeveel werk er voor de organisatie aan vooraf gaat.” Ze wees op de samenwerking met het Feest van de Geest, waardoor in de IJhorster kerk van beide kunstroutes wat is te zien. Het Feest van de Geest vindt altijd rond Pinksteren plaats.

De kunstroute brengt dit jaar ook een eerbetoon aan de vorig jaar veel te jong overleden kunstenaar Wessel Bezemer. „We hebben acht bronzen beelden van Wessel geplaatst”, liet Eskes weten. Deze zijn te vinden in een tuin op het adres Boschstuk 5.

Nog meer vissen aan de oevers van de Reest, dit kunstwerk is van Daniella Rubinovitz uit Amsterdam.
Nog meer vissen aan de oevers van de Reest, dit kunstwerk is van Daniella Rubinovitz uit Amsterdam. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Geen atelierroute

Renée Nieuwenstein mocht als kunstliefhebber en fervent bezoeker van GKV haar licht laten schijnen op de route en was duidelijk in haar oordeel: „Dit is geen atelierroute zoals er al zoveel zijn. Dit is een goed gedoseerd evenement waar goed is gekeken welke kunst op welke locatie past.” Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. „Dit is een kunstroute van formaat, ik heb bewondering voor de organisatie en de bijna honderd vrijwilligers.” Hij is een groot liefhebber van het Reestdal, woont er nu bijna middenin, en maakte zijn gehoor deelgenoot van de reden dat dit gebied nog zo mooi en ongerept is. „De provincies Drenthe en Overijssel konden het nooit zo goed met elkaar vinden, er werd niet over het Reestdal gesproken.”

De route van Grensloos Kunst Verkennen – 8 kilometer – is te wandelen of fietsen (auto mag ook) elke donderdag tot en met zondag tot en met 29 mei van 11.00 tot 17.00 uur. Starten kan bij Atlas Sport in de Wijk en KroKo Multipunt in IJhorst. Het startbewijs kost 7,50 euro en bestaat uit een fraaie gids. Op sommige data zijn ook kunstenaars bij hun werk aanwezig. Zie daarvoor www.grenslooskunstverkennen.nl

Scroll naar boven