Liberty? installatie die vrijheid? vervlecht.
Noordwolde, 6 mei tot 31 oktober 2022

 

     

April 2022 ‘Liberty?’ Rob Verwer en Meg Mercx ca 10m x 5m x 4m

LIBERTY?

een kunstinstallatie die vrijheid? vervlecht. 9 monumentale Libellen slepen een kooi met ‘bagage’ mee, of is het andersom? De libelle staat in vele culturen symbool voor verandering en licht.

De kunstroute VERVLOCHTEN doorkruist deze zomer Vlechtdorp Noordwolde en omgeving van 6 mei tot 31 oktober. Startpunt het nationaal vlechtmuseum Noordwolde. Zes land-art kunstwerken komen langs wegen rond Noordwolde te staan. Ze verbinden de verhalen van het vlechtverleden met de huidige tijd. De kunstenaars zijn Marko de Kok, Karin van der Molen, Jacomijn Schellevis, Raimond Evers, Sigrid Hamelink, Meg Mercx en Rob Verwer.

     

 De libelles worden ook in kunst & educatieprojecten gebruikt. Hier een project van Rob Verwer en Meg Mercx in opdracht van Kunst in de aula voor het Zonecollege Enschede m.m.v. 150 leerlingen die de beesten en de vleugels betimmerd hebben met resthout en afval plastic.

Over Liberty?

1.link met vlechtindustrie in Noordwolde, cultuurhistorie

2.duidelijke landmark in de omgeving

3.materiaal zoveel mogelijk recyclen of recyclebaar

4.opbouw en installatie

1.link met vlechtindustrie in Noordwolde, cultuurhistorie

Dankzij de rotanindustrie heeft Noordwolde in vroeger tijden landelijke bekendheid gekregen. In de tweede helft van de 20e eeuw werden er in en rond Noordwolde zo’n 200.000 stoelen per jaar gemaakt. Vervlogen tijden dus…hoewel… Ambacht Noordwolde een alternatieve, maatschappelijk verantwoorde werkvoorziening, probeert de Rotan terug te krijgen in Noordwolde. Dit om de levendige industrie die eens in Noordwolde was terug te brengen. En omdat Rotan weer hip en trendy is. (zie www. ambachtnoordwolde.nl)

Over dit soort transformaties verhaalt de installatie LIBERTY? Het verbeeldt een hoofdstuk uit de geschiedenis, van in dit geval het dorp Noordwolde en zijn vlechtindustrie. De installatie kan het einde van een tijdperk duiden maar het kan ook een transformatie duiden naar een nieuw begin.. LIBERTY?

 2.duidelijke landmark in de omgeving

De installatie wil een poëtisch kunstwerk zijn dat verhalen losmaakt over-van en voor de omgeving. Het bestaat uit een wit ambachtelijk geklonken, gevlochten metalen kooiwerk- uit begin vorige eeuw- dat gevuld is met 2 rotan koffertjes (bagage). Het staat symbool voor al die massa’s vervaardigde gebruiksvoorwerpen en nuttige producten door de eeuwen heen. Een kooi als tijdcapsule, met relicten van ambachtelijke vlechters uit heden en verleden. Zowel van Noordwolde, Nederland als wereldwijd.

Deze kooi wordt voortgetrokken/gesleept/gezeuld door ca negen door touwen verknoopte, zwaar uitvergrote, licht houten, geabstraheerde libellen…Of is het verhaal andersom? Houdt juist de zwaarte van de kooi en zijn historie, zijn verknoping met de touwen, de libellen tegen uit te vliegen? Wie houdt wiens vrijheid  vast?

De libelle staat in vele culturen symbool  voor vreugde en wedergeboorte. In sommige Indiaanse tradities is het ook het symbool van de overleden zielen. Voor de Maya is de libel het emblematische dier van de godin van de creativiteit, Ix Chel. Er wordt gezegd dat de vleugels van de libel en magische liederen haar nieuw leven inblazen nadat ze bijna werd gedood. De libelle draagt de wijsheid van transformatie en aanpassingsvermogen in het leven. Ze is verbonden met verandering en licht. Wanneer de libelle in je leven verschijnt, vraagt ze je om meer lichtheid en vreugde in je leven te brengen. Omdat de libelle maar een korte levenscyclus heeft  leert ze nu te leven en om van elke seconde te genieten.

3.Materiaal zoveel mogelijk recyclen of recyclebaar.

Voor de installatie wordt het meeste materiaal dat we gebruiken hergebruikt of het is reeds gerecycled. Ook werken we met afgekeurde partijen en buitenbeentjes. We proberen kunststof en kunststofproducten zoveel mogelijk te mijden. Materiaal: hout, alupanel en metaal…

 4.Bouw, 0pbouw en installatie

De libellen en hun ophangconstructie wordt gebouwd en voorbereid in ons atelier. Afmetingen kooi=1m50 x 1m50 x 0,60m, afmetingen libelle 3m60, spanwijdte: 2m50 x 0,35 m. Onze planning is maandag 25 april 2022 te beginnen op locatie. We verwachten dat de opbouw in Noordwolde een paar dagen gaat duren. We willen de colonne libellen optisch laten ‘wegvliegen’ door ze  te laten zitten op hoge palen.  De libellen zijn met dikke kabels touw met touw die op het einde verstrengeld zijn aan de kooi  die ze voortslepen. Of sleept de kooi hun voort..

© Artist impressie voorstudie voor Kunstroute Vervlochten, februari 2022 ‘Liberty?’ Rob Verwer en Meg Mercx ca 10m x 5m x 4m

 

Scroll naar boven